
Vlaams Parlementslid

Taalproblemen in Brusselse spoedhulp aangekaart
De taalproblematiek in Brusselse spoedhulp blijft een heikel punt voor veel Vlamingen in de hoofdstad en de Vlaamse Rand. Ondanks duidelijke taalwetgeving krijgen Nederlandstalige patiënten nog steeds niet altijd de hulp die ze in hun eigen taal verdienen. Vlaams volksvertegenwoordiger Hans Vanhoof heeft deze wantoestand opnieuw aangekaart in de plenaire vergadering van 12 maart 2025. Hij eist niet alleen erkenning van het probleem, maar verleent ook volle steun aan het nieuwe meldpunt taalklachten.be opgericht met steun van minister Ben Weyts. Zo worden klachten verzameld maar kunnen ook concrete juridische stappen genomen worden tegen ziekenhuizen die de taalwetgeving overtreden.
Een gekend probleem met levensbelang
In de plenaire vergadering van 12 maart 2025 heeft Vlaams parlementslid Hans Vanhoof opnieuw de schrijnende situatie aangekaart waarbij inwoners van de Vlaamse Rand en Brusselse Vlamingen in Brusselse spoedhulp niet in het Nederlands geholpen worden. Dit probleem is al jarenlang bekend en kan in noodsituaties letterlijk van levensbelang zijn. Vanhoof eist dan ook concrete actie en juridische stappen tegen ziekenhuizen die de taalwetgeving aan hun laars lappen.
Taalwetgeving is helder, maar wordt niet nageleefd
Volgens Vanhoof is de taalwetgeving helder en moet spoedhulpverlening in het Nederlands een basisrecht zijn. Wanneer patiënten in kritieke situaties zich niet in hun moedertaal kunnen uitdrukken, of wanneer hulpverleners hen niet begrijpen, gaat kostbare tijd verloren. Dit kan leiden tot ernstige gevolgen. “Het verbaast me steeds dat er niet meer verontwaardiging is rond dit thema,” aldus Vanhoof. “Dit is geen marginaal probleem. Meer dan een half miljoen Vlamingen uit de Rand en Brussel kunnen hiermee geconfronteerd worden.”
Oprichting van meldpunt taalklachten.be
Vanhoof benadrukte dat de Vlaamse Regering dit probleem erkent en steunt. De federale regering deelt deze bezorgdheid, maar van de Brusselse overheden valt weinig actie te verwachten. Daarom neemt Vlaanderen onder impuls van minister Ben Weyts nu zelf het voortouw met de oprichting van het meldpunt taalklachten.be. Dit platform zal klachten verzamelen en analyseren om een duidelijk beeld te schetsen van de omvang van deze problematiek, die volgens Vanhoof vaak wordt onderschat. Daarnaast moet het meldpunt ook juridische stappen voorbereiden tegen ziekenhuizen die de taalwetgeving niet naleven.
Juridische stappen tegen overtreders
In zijn tussenkomst richtte Vanhoof zich rechtstreeks tot de minister met een cruciale vraag: Hoe ziet u dergelijke juridische acties en hoe ver zal u gaan in de strijd tegen ziekenhuizen die zich niet aan de taalwetgeving houden?
Minister Ben Weyts bevestigde in zijn antwoord de ernst van de situatie en benadrukte hoe absurd het is dat men in de 21e eeuw nog steeds moet opkomen voor een fundamenteel mensenrecht. Hij illustreerde dit met concrete voorbeelden van taalproblemen in spoedhulp, zoals een school in Lembeek waar niemand bij de spoedhulp Nederlands sprak, of een geval in Herne waarbij een MUG-team nooit ter plaatse kwam omdat de straatnaam niet begrepen werd. “Dit zijn geen oude verhalen, maar nieuwe verhalen van januari en februari,” stelde de minister.
Weyts wees op het federale regeerakkoord waarin wordt beloofd om eindelijk werk te maken van tweetaligheid in Brusselse ziekenhuizen. Toch wil hij daar niet op wachten en steunt hij het initiatief taalklachten.be. Dit meldpunt zal klachten filteren en clusteren, zodat systematische overtreders kunnen worden aangepakt. “Op vier dagen tijd heeft dit meldpunt al honderd klachten ontvangen. We zien dus geen andere mogelijkheid dan in sommige gevallen juridisch op te treden. Wij laten niet langer over ons heen lopen.”
Oproep tot structurele oplossingen
Vanhoof en met hem de N-VA fractie roepen de Vlaamse Regering op om de druk op en de federale regering en op Brussel te blijven opvoeren. “Elk initiatief dat deze problematiek onder de aandacht brengt en de wantoestanden aanklaagt, verdient onze steun. Dit meldpunt kan de opstap zijn naar verdere juridische actie,” aldus Vanhoof. Hij benadrukte dat het niet alleen om een paar geïsoleerde gevallen gaat, maar om een systematisch probleem dat tot diep in de Vlaamse Rand voelbaar is, zelfs in zijn eigen gemeente Kortenberg.
De strijd is nog niet gestreden
Met deze tussenkomst maakt Vanhoof duidelijk dat de strijd voor Nederlandstalige spoedhulpverlening in Brussel en de Rand nog lang niet gestreden is. De N-VA zal blijven aandringen op structurele oplossingen en indien nodig juridische stappen ondernemen om dit fundamentele recht af te dwingen.
