
Vlaams Parlementslid

Uitrol digitale watermeter loopt vertraging op
In Vlaanderen werden al iets meer dan 700.000 digitale watermeters geïnstalleerd. Dat zijn de laatst beschikbare cijfers die lopen tot november 2024. De doelstelling om tegen 2030 alle 3,2 miljoen drinkwateraansluitingen van een digitale watermeter te voorzien zal niet gehaald worden. Dat blijkt uit gegevens opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Hans Vanhoof (N-VA).
De opgevraagde cijfers van Vanhoof tonen aan dat de situatie merkelijk verschilt per waterbedrijf. Waar voor Water-link en Aquaduin de uitrol bijna volledig zal gebeurd zijn in 2025, geven zowel Farys, Pidpa als AGSO Knokke-Heist een pad weer om tegen 2030 een zo goed als volledige uitrol te kunnen realiseren. Enkel voor de Watergroep, het waterbedrijf dat goed is voor ongeveer 50% van alle aansluitingen, wordt aangegeven dat de doelstelling niet gehaald zal worden, en dat slechts een realisatiegraad van 75% zal gehaald worden tegen 2030.
Het decreet van 15 juli 2022 legt de Vlaamse waterbedrijven op om - waar technisch mogelijk - tegen eind 2030 een digitale watermeter te plaatsen. Een digitale watermeter biedt talrijke voordelen voor de consument en voor de waterbedrijven: meterstanden moeten niet langer manueel doorgegeven worden, de facturatie kan gebeuren op werkelijk verbruikte volumes en consumenten kunnen beter en makkelijker het eigen verbruik opvolgen. Daarnaast kunnen digitale watermeters helpen om lekverliezen, abnormaal of continu waterverbruik op te sporen bij consumenten.
De totale kost voor uitrol van de digitale watermeter wordt geraamd op circa 322 miljoen euro, en zal volgens de kostenbaten-analyse na volledige uitrol een positief effect hebben door efficiëntiewinsten en bijvoorbeeld de detectie van lekverliezen. Uiteindelijk zal het effect dus gunstig zijn voor de waterfactuur.
“Drinkwater wordt meer en meer een kostbaar goed. Een digitale watermeter kan de consument helpen in een bewuster en duurzamer waterverbruik. Maar ook voor de waterbedrijven is het een belangrijk hulpmiddel in het beheer van een efficiënter drinkwaternetwerk. De opgevraagde data tonen aan dat digitale meters effectief al worden aangewend in het opsporen van continu of abnormaal watergebruik, waarop de klant gecontacteerd wordt om eventuele lekverliezen of andere problemen aan te pakken”, stelt Vanhoof.
“Het is belangrijk dat we de doelstelling voor een volledige uitrol tegen 2030 blijven nastreven, in het bijzonder in een actieplan voor de Watergroep. Ik zal minister van Omgeving Brouns vragen om er op toe te zien dat dit effectief gebeurt. Daarnaast is het nodig dat er nog meer aandacht besteed wordt aan informatie over het nut van de digitale watermeter, waar ook een taak is weggelegd voor de overheid en De WaterRegulator binnen de Vlaamse Milieumaatschappij als toezichthouder”, besluit Vanhoof.
---
Bijkomende informatie: Hans Vanhoof - [email protected] – 0499 98 95 30
